-54%

Шато Розан Деспан Бордо Гран Вин блан, 0.75 л

Chateau Rauzan Despagne Bordeaux Grand Vin Blanc, 0.75L
2016
Изчерпан
Намери в наш магазин
Добави в любими

Франция

Бордо

Купаж

Бяло

Despagne (известен също като Vignobles Despagne) е винопроизводител, базиран в община Naujan-et-Postiac в района Entre-deux-Mers в източната част на централно Бордо, който произвежда редица вина и марки с регионални наименования.

Despagne произвежда редица етикети, които се предлагат предимно в червени и бели варианти и предимно под наименованието Bordeaux. Сред тях са Biface, Girolate, Tour de Mirambeau, L'Onde (без добавени сулфити) и Le Mythe d'Ampohorie rosé, както и Mont-Pérat.

Последното е може би най-известното вино от линията, тъй като е представено в изключително популярната манга поредица "Капките на Бога", посветена на виното.

Despagne е често срещано име в този район на Бордо и на север в района на Сен Емилион. Despagne не трябва да се бърка с Château Grand Corbin Despagne или Vignobles Despagne-Rapin в Монтан-Сен-Емилион.
 
Бял бордо бленд е термин, който се използва за обединяване на вина, бленд от трите класически бели винени сорта грозде в Бордо: семийон, совиньон блан и мускадел. В този купаж Совиньонът носи характерните си тревисти аромати, докато Семийонът добавя нотка на сложност и восъчна, медена нотка. Мускаделът, по-малко известният от трите сорта, допринася с гроздови аромати.

Класическите бели купажи от Бордо са с бледозлатист цвят, може би с проблясъци на златистозелено, и се характеризират с аромати на цитруси, трева и сено. Сладките примери, като например тези, произведени в районите Sauternes, Cerons, Cadillac и Loupiac в Бордо, се отличават с богата гама от медени лимонови, портокалови мармалади, сушени кайсии и дори консервирани тропически аромати с (в зависимост от възрастта) вторични нотки на сладки ядки и патока.

Класическият купаж от Бордо е може би една от най-пренебрегваните категории бели вина в света днес. До 60-те години на миналия век в лозята в Бордо преобладават сортовете за бяло вино, но промените във вкусовете и предпочитанията на потребителите работят много в полза на червените вина. Това, съчетано с усъвършенстването на техниките на винопроизводство, което прави производството на червено Бордо по-евтино, скоро изтласква бялото Бордо на втори план. Дори и днес бялото Бордо остава силно засенчено от червения си аналог.

Ако е произведено по традиционна технология и в съответствие със законите за наименованието, класическото бяло вино от Бордо съдържа най-малко 25 % совиньон блан, за да се осигури известна ароматна свежест. За по-леки и ароматни вина винопроизводителят предпочита Muscadelle. За по-богат и подходящ за избата стил се използва по-голям дял Semillon.

Разбира се, много бели вина от Бордо са просто купаж от Совиньон блан и Семийон и изобщо не включват по-малко известния Мускадел.

Комбинация с храна:

Терин от омар
Чушки с тофу
Рибни такоси
 
Технически данни

101889

Тихо

2016

0.75 л

Ентре-дьо-мер

Шато Розан Деспан

Обратно към продукта
Оставете вашето мнение
Оценявате:Шато Розан Деспан Бордо Гран Вин блан, 0.75 л
Вашата оценка
Обратно към продукта
Обратно към продукта
Шато Розан Деспан Бордо Гран Вин блан, 0.75 л
Шато Розан Деспан Бордо Гран Вин блан, 0.75 л