Карм дьо Рийосек Сотерн, 0.375 л

Carmes de Rieussec Sauternes, 0.375L
2018
Изчерпан
44,99 лв.
Изпрати запитване
Добави в любими

Франция

Бордо

Купаж

Благородно сладко

Красив искрящ златист цвят. Носът е изненадващо фин. Отлежаването в бъчви все още присъства, но се съчетава перфектно с нотки на кайсия и захаросан пъпеш. Реколтата на Château Rieussec от 2001 г. е №1 в Топ 100 на Wine Spectator през 2004 г.

Към пълното описание

Подходящи храни:

Зрели сирена Зрели сирена Десерти Десерти

Реколтата

Зимата на 2018 г. беше най-студената от 2010 г. насам, главно поради особено тежкото време през февруари.
Тя беше много дъждовна, с безкрайни валежи, които продължиха през цялата пролет. За да откриете такива влажни условия в началото на сезона, ще трябва да се върнете назад до 2001 г. В резултат на това имаше необичайно висока опасност от мана, която се запази от май до юли. Такива силни огнища на мана не са наблюдавани досега. За щастие през лятото ситуацията значително се подобри благодарение на сухото и горещо време, което ни позволи да възстановим здравето на лозето и да произведем грозде с отлично качество.

Местоположение

Апелацията Sauternes се простира на левия бряг на река Гарона, на около 50 км южно от Бордо. Естествената влажност на въздуха, произтичаща от река Сирон, осигурява идеални условия за развитието на Botrytis Cinerea, известна още като благородно гниене.

Тероар
Château Rieussec се намира на границата между Fargues и Sauternes. Château Rieussec е един от най-големите имоти в Sauternes и Barsac с площ 93 хектара, съставени от чакъл върху песъчливо-глинеста почва.

Винификация

Гроздето се пресова веднага след пристигането му във винарната. След утаяване гроздовата мъст се прехвърля в нови бъчви за ферментация. Гроздето от всеки парцел се пресова и ферментира поотделно. В края на ферментацията вината се съхраняват върху утайките и се разбъркват редовно до средата на декември. След период на покой вината се прецеждат и се смесват, след което се връщат в бъчвите, за да отлежат около 12 месеца.

Сортове: 89% Семийон, 6% Мускадел, 5% Совиньон блан

Дегустация

Красив искрящ златист цвят. Носът е изненадващо фин. Отлежаването в бъчви все още присъства, но се съчетава перфектно с нотки на кайсия и захаросан пъпеш.

Атаката е лека, но след това виното развива обем и постепенно изпълва цялото небце. Виното не е повлияно от често прекалено високите летни температури.

Финалът е дълъг и добре изразен. Това е вино, което вече значително се е отворило и би трябвало да достигне своя пик след около пет години.

icon-end

Château Rieussec е производител на вино, разположен във Fargues, в апелацията Сотерн (Sauternes) в Бордо. Там се правят сладки вина от класическия бленд от Бордо – Semillon (Семийон) и Sauvignon Blanc (Совиньон блан) и е класифициран като first growth в Класификацията на Sauternes и Barsac от 1855 г., заедно с най-добрите сладки бели вина в региона.

През 18-ти век имението е било поддържано от монасите-кармелити, преди да бъде конфискувано по време на Френската революция. След като няколко пъти се предава на различни собственици, последно става собственост на Barons de Rothschild (които притежават Château Lafite Rothschild), в партньорство с Albert Frére от LVMH. Реколтата на Château Rieussec от 2001 г. е №1 в Топ 100 на Wine Spectator през 2004 г.

93 хектара (230 акра) лозя са засадени предимно със Семийон (Semillon), заедно с парцели от Совиньон Блан и малко количество Мускател. Тероарът в Sauternes спомага за разпространението на Botrytis cinerea, а гроздето на Rieussec се прибира ръчно, тъй като е засегнато от благородното гниене. Най-добрите гроздове се използват за направата на Grand Vin (първото вино), което след ферментацията отлежава 26 месеца в дъб, около половината нов. Всички останали сокове се използват за направата на второто вино, Carmes de Rieussec, което отлежава само 18 месеца в дъб. Сухото бяло вино, R de Rieussec, е направено от бленд от Semillon и Sauvignon Blanc и е частично ферментирало в бъчви.

Sauternes

Sauternes (Сотерн), на 65 мили южно от град Бордо, е село, известно с висококачествените си сладки вина. Въпреки че някои винарни тук произвеждат сухи вина, те ги продават под наименования, различни от специалното наименование Sauternes. Селото е заобиколено от всички страни с лозя, най-добрите от които произвеждат едни от най-престижните, дълголетни и скъпи десертни вина в света. Половин бутилка висококачествено отлежало вино Sauternes от добра реколта може да достигне до цени над 1000 евро.

Класическото вино Sauternes има интензивен златист цвят (по-тъмен от повечето други десертни вина), което при стареене в бутилка става дълбоко кехлибарено. Ароматите включват усещане за цветя и костилкови плодове, с нотка на орлови нокти – запазената марка на ботритизираните вина. Най-добрите вина балансират сладостта с киселинност, концентрацията със свежестта и силата с елегантност.

Вината на Sauternes се произвеждат най-вече от сорта грозде Semillon (Семийон), което представлява около осем на всеки 10 лози в местните лозя. Совиньон блан представлява голяма част от останалата лозарска площ и е доминиращ сорт само в малка част от вината на Sauternes. Semillon образува широка, добре структурирана основа за всяко вино, с аромати на пчелен восък и кайсия, докато Sauvignon Blanc носи своята запазена марка – билкови аромати и достатъчно киселинност, за да запази полученото вино свежо, а не прилепващо на небцето. Тези два сорта (които понякога се допълват с малко количество Мускател и Совиньон Гри) са се превърнали в предпочитани сортове тук не само, защото се използват и за направата на сухи бели на Бордо, но и поради тяхната чувствителност към определен вид гъби, Botrytis cinerea (често само ботритис).

Освен дрождите, без които гроздовият сок не може да ферментира във вино, може да не очаквате, но и ботритис играят ключова роля във винопроизводството. И все пак отличителният стил на вино Sauternes е изцяло зависим от този конкретен щам на конкретно тази гъба. При неблагоприятни условия Botrytis cinerea кара гроздето да гние и да се разпада, като допълнително излага месестата част и сока на всякакви други гъбички и бактерии. В тази му форма са известни като „сиво гниене“ и водят до кисели, неприятни аромати във виното. Но когато спорите на ботритис кацнат върху здраво грозде при благоприятни метеорологични условия, те имат съвсем различен ефект и се развиват в доброжелателно и търсено от всички „благородно гниене“.

Благородното гниене се развива най-надеждно в райони, където сутрешните мъгли, които позволяват на гъбичките да процъфтяват, са последвани от топли, сухи следобеди, които изсушават гроздето и предотвратяват развитието на сиво гниене. Когато това се повтаря в продължение на няколко седмици, процесът постепенно изсушава гроздето, намалявайки съдържанието на вода и естествено концентрирайки захарите и ароматните му съединения. Резултатът е изключително сладък, богат на вкус сок. През есента Sauternes и съседите му Barsac, Bommes, Fargues и Preignac имат точно тези климатични условия, благодарение на затоплянето и охлаждането на въздуха около близката река Ciron.

Законите за наименованията на Sauternes постановяват, че гроздето може да се бере само, когато теглото на мъстта му достигне 221 грама на литър (минимумът за обикновените, сухи вина от Бордо Блан е само 162 г/л). Тъй като не всички тези изобилни захари са ферментирали в алкохол, готовото вино съдържа естествено високи нива на остатъчна захар. При добри реколти природата не се нуждае от помощ, за да се получи грозде с толкова високи нива на сладост, но при лоши реколти винопроизводителите се обръщат към крио екстракция и дори шаптализация (добавяне на захар), за да постигнат това. Крио екстракцията включва замразяване на гроздето, преди да бъде пресовано, което намалява количеството вода в получения сок. Chaptalization - добавянето на захар или изкуствено концентриран гроздов сок, е разрешено само при лоши реколти и дори тогава, само в ограничена степен.

Вината на Sauternes се правят изключително скъпо поради няколко причини. Първо, съществува съществен риск от оставянето на зряло грозде върху лозите за продължителен период от време; измръзване, дъжд и сиво гниене са значителни заплахи за здравето на реколтата. Второ, на квалифицираните гроздоберачи трябва да се плаща, за да извършат многократни походи през лозята, търсейки гроздови зърна, засегнати от ботритис. Трето, вината Sauternes обикновено отлежават в скъпи дъбови барици между 18 и 36 месеца, което също струва време и пари. Освен всичко гореспоменато, няма гаранция, че ботритисът изобщо ще се развие в лозята, тъй като е изцяло зависим от конкретни климатични условия. В някои години почти не се произвежда вино Sauternes. Засегнатата от дъжда реколта през 2012 г. попречи на най-известния производител в апелацията -  Château d'Yquem - да направи сладкото си вино. Директорът на шатото беше цитиран да казва: „Направихме всичко, което можахме, но за съжаление природата не беше на наша страна тази година“. Други реколти, при които d'Yquem не пуска своето вино, включват 1910, 1915, 1930, 1951, 1952, 1964, 1972, 1974 и 1992.

Въпреки че потребителското търсене на сладки вина е намаляло значително (благоприятствайки вместо това пенливи, бели и мощни, сухи червени), мястото на Sauternes във винения свят засега е сигурно, благодарение на силната си история и дългогодишен престиж.

Плодов интензитет

Дъбов интензитет

Тяло

Киселинност

Технически данни

100827

Десертно

2018

0.375 л

Грав

Сотерн

Шато Рийосек

Обратно към продукта
Оставете вашето мнение
Оценявате:Карм дьо Рийосек Сотерн, 0.375 л
Вашата оценка
Обратно към продукта
Обратно към продукта
Подобни продукти
 1. Шато Нотон Сотерн, 0.75 л
  Шато Нотон Сотерн, 0.75 л

  2018

  54,99 лв.
  Изчерпан
 2. Шато Сюдиро Сотерн, 0.375 л
  Шато Сюдиро Сотерн, 0.375 л

  2020

  99,99 лв.
 3. Шато Жиро Сотерн Премие Крю Класе, 0.75 л
  Шато Жиро Сотерн Премие Крю Класе, 0.75 л

  2014

  126,90 лв.
Карм дьо Рийосек Сотерн, 0.375 л
Карм дьо Рийосек Сотерн, 0.375 л