DiVino TOP 50

DiVino TOP 50
Филтри
Филтри
Цена
-
Производител
Настрой низходяща посока
на страница
Страница

Артикули 1-24 от 26

  1. Мидалидаре Гранд винтидж Малбек 2019, 0.75 л
    Мидалидаре Гранд винтидж Малбек 2019, 0.75 л
    Тракийска низина България Малбек
    33,99 лв.
  2. Едоардо Миролио Блан де Блан ЕПВ, 0.75 л
    Едоардо Миролио Блан де Блан ЕПВ, 0.75 л
    Тракийска низина България Купаж
    27,49 лв.
  3. Ийгър Топ Бленд 2018, 0.75 л
    Ийгър Топ Бленд 2018, 0.75 л
    България Купаж
    49,99 лв.
  4. Братанов Мерло, Каберне фран и Рубин 2015, 0.75 л
    Братанов Мерло, Каберне фран и Рубин 2015, 0.75 л
    България Купаж
    29,99 лв.
  5. Фоур Френдс Блек Шадоу 2017, 0.75 л
    Фоур Френдс Блек Шадоу 2017, 0.75 л
    Тракийска низина България Купаж
    35,99 лв.
  6. Царев Брод Совиньон блан Резерва 2018, 0.75 л
    Царев Брод Совиньон блан Резерва 2018, 0.75 л
    Североизточен България Совиньон блан
    31,99 лв.
  7. Ямантиеви Ивайловград Резерва 2017, 0.75 л
    Ямантиеви Ивайловград Резерва 2017, 0.75 л
    Тракийска низина България Мерло, Каберне совиньон
    19,99 лв.
  8. Драгомир Резерва Мавруд и Каберне совиньон 2017 в кутия, 0.75 л
    Драгомир Резерва Мавруд и Каберне совиньон 2017 в кутия, 0.75 л
    Тракийска низина България Мавруд, Каберне совиньон
    84,99 лв.
  9. Росиди Мавруд 2018, 0.75 л
    Росиди Мавруд 2018, 0.75 л
    Тракийска низина България Мавруд
    44,99 лв.
  10. Капатово Гренаш, Мурведър и Сира 2019, 0.75 л
    Капатово Гренаш, Мурведър и Сира 2019, 0.75 л
    България Купаж
    19,49 лв.
  11. Марян Кера Тамара Шардоне Сингъл Винярд 2017, 0.75 л
    Марян Кера Тамара Шардоне Сингъл Винярд 2017, 0.75 л
    България Шардоне
    19,99 лв.
  12. Румелия Мерул Резерва Мавруд 2017, 0.75 л
    Румелия Мерул Резерва Мавруд 2017, 0.75 л
    България Мавруд
    19,49 лв.
  13. Редарк Каберне совиньон, Руен и Рубин 2018, 0.75 л
    Редарк Каберне совиньон, Руен и Рубин 2018, 0.75 л
    Югозападен България Рубин, Руен, Каберне совиньон
    29,99 лв.
  14. Гомотарци Гъмза 2019, 0.75 л
    Гомотарци Гъмза 2019, 0.75 л
    България Гъмза
    рейтинг:
    100%
    13,49 лв.
  15. Аугео Фемили Естейт Руен 2017, 0.75 л
    Аугео Фемили Естейт Руен 2017, 0.75 л
    Югозападен България Руен
    19,99 лв.
  16. Шато Копса Страдивариус Селекшън Руж 2016, 0.75 л
    Шато Копса Страдивариус Селекшън Руж 2016, 0.75 л
    България Купаж
    19,99 лв.
  17. Хараламбиеви Роял Руж Каберне фран 2019, 0.75 л
    Хараламбиеви Роял Руж Каберне фран 2019, 0.75 л
    Североизточен България Каберне фран
    18,99 лв.
  18. Кортен Гранд Винтидж 2019, 0.75 л
    Кортен Гранд Винтидж 2019, 0.75 л
    България Купаж
    29,99 лв.
  19. Левент Розе 2019, 0.75 л
    Левент Розе 2019, 0.75 л
    Североизточен България Купаж
    17,99 лв.
  20. Логодаж Нобиле Розе 2020, 0.75 л
    Логодаж Нобиле Розе 2020, 0.75 л
    Югозападен България Широка мелнишка лоза
    12,99 лв.
  21. Инканто Мерло Сингъл Винярд 2017, 0.75 л
    Инканто Мерло Сингъл Винярд 2017, 0.75 л
    България Мерло
    22,99 лв.
  22. Вила Мелник Аплауз Каберне совиньон Резерва 2016, 0.75 л
    Вила Мелник Аплауз Каберне совиньон Резерва 2016, 0.75 л
    Югозападен България Каберне совиньон
    19,99 лв.
  23. Черга Червена 10* Мерло, Каб. совиньон и Рубин 2016, 0.75 л
    Черга Червена 10* Мерло, Каб. совиньон и Рубин 2016, 0.75 л
    България Купаж
    15,49 лв.
  24. Минков Брадърс Льо Фотограф Пино ноар 2017, 0.75 л
    Минков Брадърс Льо Фотограф Пино ноар 2017, 0.75 л
    България Пино ноар
    16,99 лв.
Настрой низходяща посока
на страница
Страница

Артикули 1-24 от 26

Правилата

DiVino TOP 50 на най-добрите български вина е създадена и се осъществява от екипа на DiVino. Всяка година от 2012 насам DiVino определя TOP 50 на българските вина, класация базирана на редовните дегустации на DiVino през годината.

Как определяме вината от TOP 50?

  1. Изготвяме списък с трите най-високо оценени вина от всяка изба през последната година. В този списък могат да попаднат само вина с партида на производство над 1500 л (2000 бутилки по 0.75 л).
  2. От него всеки член на дегустационния екип посочва 30 вина, които са го впечатлили най-много през годината. Всеки от членовете на екипа може да посочи само по 1 (едно) вино от изба.
  3. Вината се класират според критерия брой посочвания на конкретно вино от членовете на екипа. За да може дадено вино да влезе в TOP 20 е необходимо да бъде посочено поне от 50% + 1 от члeновете на дегустационния екип. За 2020 екипът е от 7 човека, минимум посочвания – 4.
  4. Ако вината със 7, 6, 5 и 4 посочвания са повече от 20, се провежда гласуване сред тези с най-малко посочвания, за да се определи кои от тях ще допълнят 20-ицата.
  5. Ако вината със 7, 6, 5 и 4 посочвания са по-малко от 20, TOP 20 се допълва от следващите вина в списъка след съответната процедура по гласуване и при достигане на минимум 4 гласа.
  6. Вината от 21 до 50 в класацията се подреждат по азбучен ред.
  7. Вината от 1 до 20 се дегустират отново общо четири пъти, като оценката от първоначалната дегустация не важи. Три от четирите допълнителни дегустации са слепи, една е явна. Класацията се формира от сбора на четирите оценки.

Отделна класация TOP 10 се прави на най-високо оценените през годината български вина в лимитирани серии – онези, от които са произведени до 2000 бутилки. Формира се и селекция за категорията Best Buy – вината, които са с най-добро съотношение между качество и цена за съответната година. Критерият за Best Buy e виното да е с минимум 90 точки и да струва до 20 лв. на дребно. Определят се и специални награди в няколко категории: най-добро червено вино, най-добро бяло вино, най-добро розе, най-добро пенливо, най-добро десертно вино, най-добро червено и бяло вино от местен български сорт и специална награда за натурално вино на Българска винена академия.

 

Членове на дегустационния екип на DiVino

Вили Гълъбова – един от учредителите и основен лектор на Българска винена академия. Винен експерт с дългогодишен опит, международен винен консултант, Вили е първата българка обучавана в Лондонския Institute of Masters of Wine. Тя е международен винен съдия в International Wine and Spirit Competition, в Mundus Vini и в други престижни винени конкурси. Автор е на книгата Виното е за всички.

Ефросия Благоева е винен автор, лектор и дегустатор с над 20-годишен опит. Изкуствовед по образование, тя прегръща винената тема след като се дипломира в курс на Андрю Бел, председател на ASA (American Sommelier Association). Участва в дегустационни комисии на международни винени конкурси в България и Европа. Съосновател и председател на клуб Винен наблюдател и съсобственик в софийския винен бар Grape Central.

Юлия Костадинова – дългогодишен главен редактор на Divino.bg, уважаван специалист, дегустатор и лектор. Тя е един от създателите и съорганизатор на най-големия форум на българското вино – DiVino.Taste. Юлия е част от журито на важни международни и български винени и високоалкохолни конкурси, сред които Concours Mondial de Bruxelles и Spirits Selection. От 2015 е и член на престижния световен клуб Circle of Wine Writers.

Яна Петкова – възпитаник на Австрийската винена академия – клон на British Wine and Spirit Education Trust – и притежател на WSET Diploma. Един от учредителите и основен лектор в Българската винена академия, винен консултант и специалист по винен маркетинг, блогър и ресторантьор. Яна е винен съдия в престижния конкурс International Wine Challenge, а е част и от други дегустационни панели в България и чужбина. Автор е на книгата А, б, вино.

Ясен Бориславов – доцент и доктор по история на българската журналистика, преподавател в Нов български университет и автор на книгата „Виното. Българска енциклопедия“. Човек със сериозно журналистическо перо и енциклопедични знания за света на виното. Винен дегустатор с дългогодишен опит, международен съдия в Mundus Vini и други винени конкурси от световна величина. 

Ясен Захариев – винен журналист, доцент по философия в Нов български университет, където води курсове, посветени на културата и географията на виното, естетиката и философията на вкуса. Работил е като винар в САЩ и Южна Австралия. Има над 20-годишен опит в дегустациите на вино и множество академични и популярни публикации по темата.

Емил Коралов e основател и идеолог на DiVino, създател и главен организатор на най-големия форум на българското вино DiVino.Taste, както и на редица други значими винени събития. Съосновател на Българска асоциация на винените професионалисти. Винен познавач, експерт и дегустатор с безкомпромисен усет към цялостното качество на вината.

 

Как провеждаме редовните целогодишни дегустации

Основна част от работата на DiVino като посредник между производителите и потребителите e свързана с редовните дегустации, провеждани през цялата година. Крайният резултат от тези дегустации е класацията DiVino Top 50. Дегустационният екип на DiVino оценява всяко вино по 100-балната система, а за крайна оценка на виното се взима средният резултат от оценките на всеки от дегустаторите. Категории при оценките и системата на DiVino рейтинг може да видите на в Divino.bg

Дегустациите за DiVino рейтинг са слепи – на екипа са известни само сортът (респективно купажът или основните му съставки) и реколтата на виното. По време на една дегустационна сесия се оценяват до 25 вина. Между края на една сесия и началото на друга не може да има по-малко от 4 часа. Внимава се вината винаги да се дегустират на правилната температура и в най-добрата им форма. Бутилките се набавят от производители и търговци. Официална DiVino оценка може да има само вино в завършен търговски вид, което може да бъде закупено на едро, на дребно, в ресторанти или директно от избите.

Оценката и характеристиката на дегустираните вина се публикуват в www.divino.bg